Crioterapia leziunilor cutanate

Crioterapia leziunilor cutanate

Se realizează cu azot lichid, care produce o congelație a țesutului țintit. Se pot trata leziuni superficiale, mici, non-maligne; pentru leziunile maligne sunt necesare crio-aparate mai sofisticate.

În cabinetul nostru dispunem de unicul spray Cry-Ac din țară cu indicator de temperatură, profunzime a congelației și sistem de țintire a leziunilor.

Crioterapia se indică în: condiloame genitale, keratoze actinice, keratoze seboreice, lentigine, moloscum contagiosum; uneori poate fi utilă în dermato-fibroame și hiperplazia glandelor sebacee.

Terapia este însoțită de o ușoară durere, mai exprimată în zonele cu piele groasă (palme, tălpi sau la pulpele degetelor), dar care durează foarte puțin: 1-2 minute.

Sunt necesare mai multe aplicații (1-3) la un interval de o săptămână.
După tratament, pielea care inițial capătă o culoare albă prin congelație, revine la culoarea normală și zona nu necesită pansament.

După tratament, uneori poate să apară o bulă de congelație cu lichid în interior care necesită evacuare în zilele următoare; evacuarea se face la cabinetul medical.