Cicatrici diverse (arsuri, suturi)
Cicatricile reprezintă zone de țesut fibros care înlocuiesc pielea normală după o traumă; cicatricea rezultă din procesul de reparație cutanată, deci poate fi considerată rezultanta unui proces natural de vindecare; cu excepția traumelor foarte reduse ale pielii, aproape toate rănile se vindecă cu un grad de cicatrice; cicatricile reprezintă o zonă mult mai sensibilă față de pielea normală; ele sunt cu atât mai mari cu cât rana a fost mai profundă și mai extinsă.
Fiecare cicatrice este diferită și se schimbă în timp ca mărime, textură și culoare; cu cât persoana este mai în vârstă, cu atât va face mai ușor cicatrici; severitatea cicatricilor este influențată și de fumat, alcool, expunerea neprotejată la soare, diabet.
Din cauza variabilității formelor de cicatrici, nu există un singur tratament, „cel mai bun”; de asemenea, pe locul unde s-a format o cicatrice nu se poate reconstrui piele normală, cu fire de par, glande etc.
Există o gamă largă de cicatrici: chirurgicale (după suturi), traumatice (arsuri diverse: apă fiartă, foc, soare; căzături; accidente de mașină), iatrogene (de exemplu, utilizare incorectă a aparatelor laser sau altele, de către neavizați), cicatrici după acnee.
Lupta cu cicatricile presupune terapii combinate:
- Lumina intens pulsată – retexturizează, aplatizează, decolorează cicatricile roșii sau maronii, înmoaie țesutul scleros, redând rapid mobilitatea zonei;
- Radio frecvența bipolară – retexturizează, stimulează colagenul să umple cicatricile atrofice;
- Microdermabraziunea stimulează formarea de colagen și a epidermului.
Pentru ameliorarea aspectului cicatricilor de diverse tipuri (atrofice, hipertrofice, cheloidiene) se mai pot asocia: injecții cu cortizon, criomasaje, creme, plasturi, geluri cu silicon, heparină, cortizon.