Cicatrici diverse (arsuri, suturi)

Cicatricile reprezintă zone de țesut fibros care înlocuiesc pielea normală după o traumă; cicatricea rezultă din procesul de reparație cutanată, deci poate fi considerată rezultanta unui proces natural de vindecare; cu excepția traumelor foarte reduse ale pielii, aproape toate rănile se vindecă cu un grad de cicatrice; cicatricile reprezintă o zonă mult mai sensibilă față de pielea normală; ele sunt cu atât mai mari cu cât rana a fost mai profundă și mai extinsă.

Fiecare cicatrice este diferită și se schimbă în timp ca mărime, textură și culoare; cu cât persoana este mai în vârstă, cu atât va face mai ușor cicatrici; severitatea cicatricilor este influențată și de fumat, alcool, expunerea neprotejată la soare, diabet.

Din cauza variabilității formelor de cicatrici, nu există un singur tratament, „cel mai bun”; de asemenea, pe locul unde s-a format o cicatrice nu se poate reconstrui piele normală, cu fire de par, glande etc.

Există o gamă largă de cicatrici: chirurgicale (după suturi), traumatice (arsuri diverse: apă fiartă, foc, soare; căzături; accidente de mașină), iatrogene (de exemplu, utilizare incorectă a aparatelor laser sau altele, de către neavizați), cicatrici după acnee.

Lupta cu cicatricile presupune terapii combinate:

  • Lumina intens pulsată – retexturizează, aplatizează, decolorează cicatricile roșii sau maronii, înmoaie țesutul scleros, redând rapid mobilitatea zonei;
  • Radio frecvența bipolară – retexturizează, stimulează colagenul să umple cicatricile atrofice;
  • Microdermabraziunea stimulează formarea de colagen și a epidermului.

Pentru ameliorarea aspectului cicatricilor de diverse tipuri (atrofice, hipertrofice, cheloidiene) se mai pot asocia: injecții cu cortizon, criomasaje, creme, plasturi, geluri cu silicon, heparină, cortizon.

Cheloid după arsură de foc (înainte)

După 4 ședințe IPL

După 1 an

Arsură facială post tratament incorect cu radiofrecvență

După 3 ședințe IPL

Aspect după vindecarea arsurilor (cheloizi multipli)

Aspect mult îmbunătățit după 10 ședințe IPL

Cicatrici keloide pe suturi post accident rutier

După 5 ședințe IPL

Cheloid gigant post arsură chimică cu sare de lămâie

După 6 ședințe IPL