Toxina botulinică

Înainte de injectare

Înainte de injectare

După de injectare

După injectare

Toxina botulinică este cea mai populară formă de procedură dermato-estetică după microdermabraziune în SUA. Ea a fost aprobată de FDA-ul American (forul suprem de aprobare a alimentelor, medicamentelor și aparaturii pe teritoriul SUA), ca fiind un tratament sigur pentru tratamentul ridurilor.

Este bine de știut că toxina botulinică se utilizează în neurologie cu mult înainte de înfrumusețare, în doze de sute de unități la o ședință, spre deosebire de riduri unde se folosesc maximum 100 de unități. În neurologie se folosește în spasme carpo-pedale, în oftalmologie în spasme orbiculare, în ORL, în pareze de corzi vocale, cu efect excepțional și transformarea pacienților în persoane funcționale.

Ce este toxina botulinică?

Este o proteină realizată în laborator din toxina bacteriei Clostridium Botulinum și se numește proteina A. Toxina completă conține 7 proteine care doar împreună devin toxice; proteina A, singura nefiind toxică. Ea mai este și foarte instabilă (trebuie ținută și transportată la +4 grade Celsius și utilizează imediat după preparare cu ser fiziologic, altfel își pierde din acțiune.

Pe cât posibil, trebuie evitată mișcarea acesteia deoarece își poate pierde din acțiune, chiar dacă este o mișcare ușoară. Este absorbita complet doar în mușchiul în care se injectează, nu este absorbită de organism, de aceea și este atât de sigură. După 3-8 luni, toxina dispare din mușchi fără a lăsa urme.

Cum acționează toxina botulinică?

Injectată în mușchii feței, toxina îi relaxează parțial și temporar, ca urmare se vor șterge ridurile produse de contracția acestora. Efectul se instalează treptat, nefiind vizibil pe loc, în 3-10 zile de la injectare și maximum 30 de zile, se netezesc ridurile dinamice, de expresie.

Exemple:

  • Ridurile dintre sprâncene care apar când ne încruntăm;
  • Ridurile orizontale ale frunții , care apar când ridicăm sprâncenele (expresia de surpriză);
  • Ridurile oblice din colțurile ochilor „laba gâștei” care apar când zâmbim.

Folosind tehnici speciale, se realizează:

  • Conturarea arcului sprâncenelor cu mărirea deschiderii ochilor;
  • Se șterg liniile de pe pereții laterali ai nasului când „strâmbăm din nas”;
  • Se ridică vârful nasului;
  • Se scade deschiderea nărilor;
  • Se îmbunătățește zâmbetul care dezvăluie exagerat gingiile („gummy smile”).

Tratează și transpirația excesivă prin injectare în zona axială (subraț) cu efect de 3 până la 6 luni. Nu necesită anestezie.

Pentru zona mâinilor sau tălpilor sunt necesare anestezii sofisticate, injectarea fiind foarte dureroasa.