Melasma
Reprezintă o modificare de culoare a pielii, de obicei întâlnită pe față. Se mai numește chloasma sau masca gravidică. Afectează mai frecvent femeile, gravidele, consumatoarele de anticoncepționale sau alte preparate hormonale, persoane cu dereglări tiroidiene, mai ales cele cu piele mai închisă la culoare (fototip 3,4). Este declanșată în mod cert de expunerea la soare, la persoane predispuse genetic.
Melasma apare ca pete maronii, neregulate, localizate pe pomeți, nas, buza superioară, frunte. Pigmentația este asemănătoare cu cea din lentigo solar (pistrui gigantic, după expunere la soare).
Melasma poate să apară în straturile superficiale sau profunde ale pielii; prezenta și diferențierea ei se poate face cu lampa Wood (un gen de lampă cu ultraviolete), care prin proiectarea luminii pe zona cercetată, accentuează melasma superficială și lasă neschimbată culoarea melasmei profunde; astfel se poate decide ce tip de tratament este necesar.
Tratamentul ideal pentru melasma superficială este lumina intens pulsată; tratamentul este gradual, necesită mai multe ședințe (2-4) și evitarea ulterioară a soarelui pe zonele tratate pentru a evita pete ulterioare cauzate de sensibilizarea zonei (cine s-a pătat odată la soare, se va pata și ulterior, fără protecție solară totală).
Între ședințele de tratament se pot utiliza creme depigmentante pe bază de: hidrochinona, retin A, acid azelaic, acid kojic etc.
Tratamentul melasmei:
- Microdermabraziunea - utilă, mai ieftină, dar cu rezultate mai blânde și număr mai mare de ședințe.
- Lumina intens pulsată - foarte eficientă pentru melasma superficială.
- Se mai pot folosi: peelingul chimic, laserul fracțional (la melasma profundă), peelingul mediu-profund, cu riscurile de rigoare unui tratament agresiv.
Din păcate, melasma profundă nu răspunde bine la niciun tratament; s-au comunicat însă cazuri în care s-au deschis la culoare după tratament cu laser fracțional și acid mandelic (preparat trilumnă).
Melasma înainte de IPL

Melasma după 3 ședințe IPL
