Melanom (biopsie excizională)
Reprezintă o intervenție chirurgicală minoră. Deși minoră, nicio intervenție chirurgicală nu poate fi tratată cu superficialitate: ea trebuie efectuată într-o sală specială, folosită doar pentru intervenții dermatologice; igiena sălii trebuie să fie perfectă; dotarea sălii pentru acest tip de intervenții trebuie să fie completă; sterilizarea instrumentelor să fie aprobată de organele abilitate; pregătirea medicului în acest domeniu să fie atestată.
Tehnica: excizia se execută pe o zonă de piele bine sterilizată, prin ștergere cu iod sau alcool; se efectuează o anestezie locală cu xilină 1-2%+/-adrenalină; incizia trebuie să urmeze liniile de mobilitate, în acest mod vindecându-se mai estetic și mai rapid; leziunea se excizează cu piele de jur împrejur, sub forma unei elipse. Leziunea se scoate „în bloc”, cu piele normală de jur împrejur și dedesubt, ca și cum s-ar scoate un gălbenuș dintr-un ou fiert, cu albuș de jur împrejur; bisturiul nu atinge leziunea!
Leziunile cutanate sunt superficiale sau mai profunde, dar nu au prelungiri, contrar a ceea ce cred o serie pacienți. Pastila de piele care conține leziunea (nev, tumoră) se introduce într-un recipient cu formol și se trimite la laborator pentru examinare la microscop; în acest fel veți avea confirmarea tipului de leziune pe care l-ați avut.
În funcție de profunzimea plăgii rămase, aceasta se suturează (coase) fie superficial, fie strat cu strat cu fire de profunzime care se vor resorbi singure; firele de suprafață se îndepărtează la 4-14 zile în funcție de zona unde s-a practicat excizia. Sutura poate fi fir cu fir, vizibilă la suprafață sau continuă, subcuticulară și atunci nu este vizibilă decât la capete.
Pentru a prelua din tensiunea suturilor, pe suprafață se pot pune suturi artificiale, ca niște leucoplaste transparente numite STERI-STRIP. Formațiuni cu localizări delicate sau de dimensiuni mai mari pot necesita excizii cu plastii (preluare de piele din altă zonă corporală și suturarea acesteia pe defectul rămas) sau realizarea de lambouri („împrumutare” de piele din zonele învecinate și suturi speciale care să ajute la închiderea estetică a defectului cutanat rămas după excizie).
Cum vă prezentați în ziua exciziei la medic?
Dimineața se ia micul dejun, dar nu se bea cafea deoarece scade efectul anestezicului. Nu consumați alcool în ziua intervenției sau seara dinainte. Dacă luați medicamente în mod obișnuit (hipertensiune, diabet) acestea nu trebuie întrerupte.
Anunțați medicul și dacă folosiți anti-coagulante (trombostop, sintrom, aspirină) sau ați luat medicamente pentru răceala care conțin și aspirină. În această situație, intervenția se amână cu 7 zile.