Lumina Intens Pulsată / IPL

IPL este o metodă terapeutică relativ nouă în dermatologie (1994), cu aplicații din ce în ce mai multe în dermatologia-estetică.

În cabinetul nostru se utilizează unul dintre cele mai moderne aparate IPL de pe piață (SKINLIGHT), producție germană, care combină lumina intens pulsată cu radiofrecvența, pentru o eficiență crescută. Experiența noastră a început în anul 2004, cu un IPL de excepție (QUANTUM), produs de firma LUMENIS (Israel). La momentul respectiv mai exista în Cluj doar un aparat IPL tip cosmetic cu care se efectuau doar epilări într-un salon.

Am fost primii care am înțeles că lumina intens pulsată este un mare ajutor în rezolvarea unei multitudini de probleme de piele, de nerezolvat până la apariția ei, având în vedere lipsa de toxicitate și a efectelor adverse.

Aceasta a ajuns în timp, „calul de povară” al dermatologiei estetice peste tot în lume; mai mult, noi am încercat și obținut rezultate foarte bune, în boli și inestetisme grave, practicând astfel o dermatologie „esteto-reparatorie”. Am tratat în acești ani câteva sute de pacienți cu satisfacție deosebită a acestora și dispunem de o arhiva de poze proprii elocvente, înainte și după tratament.

Lumina intens pulsată este o lumină policromă non-coerentă cu spectru larg, vizibilă (lumină albă). Efectele sale sunt:

  • Fototermoliza selectivă - distruge celulele producătoare de pigment de piele (melano-somii) și celulele care conțin melanină;
  • Fotocoagularea - coagularea sângelui din vasele pielii;
  • Remodelarea dermică - creșterea sintezei de colagen.

Tratamentele IPL sunt:

  • Non-Invazive, cu efecte secundare minime, nu necesită concediu pentru vindecare;
  • Rezolvă leziuni dermatologice ce nu pot fi rezolvate cu nicio altă metodă;
  • Produc un înalt grad de satisfacție pacienților tratați;
  • Se pot asocia cu multe alte tratamente estetice: botox, filleri, laser vascular, microdermabraziune (ideal!), chirurgie estetică.

La consultul inițial:

  • Pacientul își expune problemele și așteptările (acestea trebuie să fie realiste);
  • Se efectuează anameza;
  • Se informează pacientul asupra: metodei, tehnicii, indicațiilor, contraindicațiilor, efectelor secundare, terapiile asociate posibile și se semnează un acord obligatoriu de tratament;
  • Se anexează o fișă de tratament unde se notează fiecare ședință (data, valorile de lucru, reacții etc.);
  • Se fac poze înainte de fiecare ședință, cu aprobarea pacientului.

Indicațiile luminii intens pulsate

Acnee

Pentru afecțiunile acneice, recomandăm o varietate largă de tratamente, de la cele topice (creme, soluții) la retinoizi (roacutane) adecvate fiecărui caz în parte, în scopul de a stopa în primul rând puseele de acnee.

Acest lucru previne formarea cicatricilor. Există persoane cu acnee ușoară care dezvoltă rapid cicatrici și persoane cu forme severe care nu dezvoltă cicatrici, evoluția fiind imprevizibilă. În acest scop, în ultimii ani s-au adăugat tratamentele foto-terapeutice.

În cabinetul nostru folosim lumina intens pulsată, mai ales în formele de acnee intens inflamatorie pentru un aspect rapid îmbunătățit, în paralel cu tratamentele clasice.

Angioame

Multe dintre angioame (pete roșii, vasculare, din naștere) se pot trata fără risc, fără durere și fără cicatrice, cu IPL.

Citește mai departe

Angiokeratoame

Sunt angioame asemănătoare celor în cireașă, de dimensiuni variabile, numeroase, localizate pe scrot. Sunt leziuni cu transmitere genetică.

Necesită 3-5 ședințe de tratament cu IPL, fără riscuri și cu disconfort minim, deși zona scrotului este o zonă sensibilă.

Netratate, aceste angioame se pot mări în dimensiuni, cu vârsta, ajungând la dimensiunea unor boabe de strugure, cu risc de hemoragii la traumatisme minime.

Alunițe (Nevi)

Reprezintă o intervenție chirurgicală minoră. Deși minoră, nicio intervenție chirurgicală nu poate fi tratată cu superficialitate: ea trebuie efectuată într-o sală specială, folosită doar pentru intervenții dermatologice; igiena sălii trebuie să fie perfectă.

Citește în continuare

Blushing

După ani de flushing, adică înroșiri spontane, explozive și zilnice ale feței, cauzate de emoții pozitive sau negative, căldură, soare, saună, consum de alimente fierbinți, consum minim de alcool.

Citește mai departe

Cicatrici după acnee

Odată instalate, cicatricile post acneice sunt însoțite de obicei și de alte traume ale acneei: pete violacee, roșii, maronii etc.

În cabinetul nostru folosim pentru tratamentul acestora, lumina intens pulsată combinația cu radio frecvența, care stimulează producția de colagen pentru a „umple cicatricile”.

Cuperoză

Cuperoza reprezintă o stare a pielii cu un aspect de fond rozaliu - roșu, pe care se dezvoltă în timp vase vizibil dilatate roșii - violacee, ca niște ațe; aspectul este de „față de bețiv”, deși majoritatea celor care o au, nu consumă alcool. Este o predispoziție constituțională (moștenire de familie) la persoane cu fototip slab, 1-2.

Citește mai departe

Keloizi

Keloizii reprezintă cicatrici exagerate, formate pe locul unor plăgi mult mai mici (exemplu: pe suturi chirurgicale); au o tendință permanentă de creștere în timp, sunt roșii, cu vase dilatate, de multe ori pruriginoși și foarte inestetici.

Citește mai departe

Keratoze actinice

Reprezintă o stare precanceroasă ce apare la persoane care s-au expus excesiv la soare pe parcursul vieții; apar pe zonele de alopecie (chelie), dosul mâinilor, antebrațe, gambe, părțile laterale ale gâtului, față.

Tratamentul IPL coagulează vasele leziunii și aceasta dispare în 2-3 ședințe.

Lacuri venoase
Reprezintă o dilatație a unei venule, cu localizare în derm; se coagulează în 1-2 ședințe de tratament IPL. Totuși, leziunile cu localizare la buză, nu se pot trata cu IPL.
Lentigine (Lentigo simplex)
Acestea sunt pete mici (1-2 mm diametru), maronii, care apar oriunde pe față sau pe corp, după expuneri prelungite la soare. Răspund foarte bine la tratamentul IPL, necesitând 1-2 ședințe la un interval de 3-4 săptămâni.
Lentigo (Pete maronii)

Lentigo solar (Senil, „pete de ficat”) - pete maronii de dimensiuni medii / mari (4mm - 1 cm), pe zone expuse la soare (dosul mâinilor, față, umeri, antebrațe, gambe), care dau aspect de piele îmbătrânită.

Necesită 1-3 ședințe IPL, la un interval de 3-4 săptămâni, cu efect excelent pentru întreținerea și iluminarea zonelor tratate.

Melasma

Reprezintă o modificare de culoare a pielii, de obicei întâlnită pe față. Se mai numește chloasma sau masca gravidică. Afectează mai frecvent femeile, gravidele, consumatoarele de anticoncepționale sau alte preparate hormonale, persoane cu dereglări tiroidiene, mai ales cele cu piele mai închisă la culoare. Este declanșată în mod cert de expunerea la soare, la persoane predispuse genetic.

Citește mai departe

Păr în exces

Epilarea (progresivă, definitivă, permanentă). Se recomandă pentru hipertrichoza localizată, hirsutism, motive pur estetice, plastii cu dezvoltare de fire de păr pe suprafața lor, „păr încarnat”, tendința la infecții (foliculite, abcese) după alte tipuri de epilare (smulgere cu ceară, epilator etc.)

Citește mai departe

Pete „Café-au-lait”

Sunt pete maronii de dimensiuni diferite, din naștere, care răspund foarte bine la tratamentul IPL. Imediat după tratament, se închid la culoare și apoi se decolorează progresiv în următoarele zile post-tratament.

Pacientul trebuie informat că problema nu se rezolvă pe loc, fiind necesare 3-5 ședințe la un interval de 3-4 săptămâni.

Pete după vindecarea acneei

După rezolvarea unei acnei, pot rămâne urme ca niște pete maronii / violacee, care de la distanță se confundă cu fosta acnee; acestea se rezolvă și „de la sine” în 1-2 ani; o rezolvare rapidă în 2-3 ședințe la 3-4 săptămâni. Procedura se face cu IPL, care rezolvă concomitent și cicatricile atrofice, hipertrofice sau roșețile localizate asociate.

Citește mai departe

Piele îmbătrânită

IPL produce o întinerire a pielii fără sânge, dureri sau perioadă de refacere. Sunt necesare însă 5 ședințe succesive la 3-4 săptămâni interval pentru atingerea de beneficii maxime.

Citește mai departe

Pistrui
Pistrui (efelide) - răspund foarte bine la tratamentul IPL. Necesită 2-3 ședințe la un interval de 3-4 săptămâni. Ulterior, se impune o fotoprotecție solară înaltă și evitarea expunerii la soare, altfel recidivează.
Poikilodermia Civatte

Zone de culoare maroniu-roșiatică, cu piele asemănătoare „pielii de curcan”, rezultată în urma expunerilor frecvente la soare, pe gât (zonele laterale) și decolteu, rezultând un aspect de „gât nespălat”.

Citește în continuare

Radiodermită cronică

Reprezintă o etapă de agravare a unei cuperoze: apar leziuni inflamatorii și pustuloase, asemănătoare cu coșurile.

Citește mai departe

Rinofima
Este un aspect de „cartof” al nasului, în cadrul formelor de rozacee gravă. IPL rezolvă prompt, de prima intenție, dilatațiile vasculare, micșorează orificiile glandelor sebacee (porii), înmoaie țesutul fibros din piele, ducând la micșorarea evidentă a nasului; tratamentul continuă cu completarea chirurgicală a hipertrofiei pielii nasului.
Roșeți localizate

Cuperoza reprezintă o stare a pielii cu un aspect de fond rozaliu - roșu, pe care se dezvoltă în timp vase vizibil dilatate roșii - violacee, ca niște ațe. Aspectul este de „față de bețiv”, deși majoritatea celor care o au nu consumă alcool; este o predispoziție constituțională (moștenire de familie) la persoane cu fototip slab 1-2.

Citește mai departe

Rozacee
Reprezintă o etapă de agravare a unei cuperoze: apar leziuni inflamatorii și pustuloase, asemănătoare cu coșurile. IPL rezolvă rapid inflamația și determină uscarea pustulelor (prin temperatură înaltă, distruge termic bacteriile și parazitul demodex folliculorum care agravează boala), în 2-3 ședințe la interval de 3 săptămâni, urmând apoi tratamentul specific cu antibiotic de lungă durată, creme cu sulfacetamidă-sulf, acid azelaic etc.
Spider naevus
Este o mică dilatație vasculară stelată care apare la copii, femei însărcinate, persoane care iau anticoncepționale. Este localizată frecvent în vârful nasului și se tratează cu IPL în 1-2 ședințe.
Vergeturi

Cunoscute sub termenul latin striae distensae, vergeturile reprezintă o formă de cicatrice însoțită de modificări de culoare. În funcție de vechimea lor pot fi: maronii, albe sau roșii.

Citește în continuare

Galerie Tratamente IPL

Epilarea

Tratamentul leziunilor pigmentare cu IPL

Pete „Cafe-au-lait”

Înainte

După 8 ședințe IPL

Melasma înainte de IPL

După 3 ședințe de IPL

Înainte de IPL

După 3 ședințe de IPL

Lentigine

Lentigo solar

Poikiloderma civatte

Înainte

După 1 shot IPL

Lentigo solare (înainte)

Lentigo după o ședință

Înainte

După o ședință

Pete (urme după vindecarea acneei)

Tratamentul leziunilor vasculare

Rinofima

Înainte

După 3 ședințe

Blushing înainte de IPL

După 2 ședințe IPL

Înainte

După 4 ședințe IPL

Spider Naevus

Angiokeratoame Fordyce

Tratamentul angioamelor congenitale

Înainte

După 1 shot IPL

Înainte

După tratament

Angiom serpiginos (înainte)

Buza superioară (înainte)

Angiom plan (congenital) (înainte)

Angiom serpiginos (după 4 ședințe IPL)

După 7 ședințe IPL

Angiom plan (congenital) (După 5 ședințe IPL)

Keratoze actinice și Lentigo mini

Keloizii (Cicatricile keloidiene)

Cheratoza actinică inițială

După 3 ședințe IPL

Cheloid după arsură de foc (înainte)

După 4 ședințe IPL

După 1 an

Arsură facială post tratament incorect cu radiofrecvență

După 3 ședințe IPL

Aspect după vindecarea arsurilor (cheloizi multipli)

Aspect mult îmbunătățit după 10 ședințe IPL

Cicatrici keloide pe suturi post accident rutier

După 5 ședințe IPL

Cheloid gigant post arsură chimică cu sare de lămâie

După 6 ședințe IPL

Cicatricile atrofice după acnee

Radiodermită cronică

Rejuvenarea cutanată

Cicatrici post acnee (înainte)

Acnee obraz stâng

După 3 ședințe IPL

Acnee obraz stâng (după 3 ședințe IPL)

Radiodermită (înainte)

După 3 ședințe IPL

Rejuvenare

După 3 ședințe IPL