Granulom piogen (Botriomicom)
Se folosește pentru a îndepărta o varietate largă de leziuni cutanate de tipul: veruci seboreice îndurate, carcinoame mici sau superficiale, condiloame genitale, țesut de granulație periunghial, fibroame moi, papiloame etc.
Se folosește un aparat numit electrocauter, care produce căldură pe bază de curent electric, iar leziunea este îndepărtată prin ardere; se face o anestezie locală minimă (cu xilină 1%-2%), se efectuează cauterizarea și în locul leziunii va rămâne o mică zona de arsură; se pansează, urmând ca pacientul să schimbe pansamentul zilnic până la refacerea completă a pielii în zona respectivă (3-10 zile).
Există și cautere moderne, bazate pe unde radio, care elimină leziunile tot prin arsură, dar se pare că aceasta se rezolvă mai repede și mai estetic decât cea produsă cu electrocauterul.
Apariția laserelor ablative (de exemplu, laser CO2) face ca mulți pacienți să se întrebe dacă laserul nu rezolvă mai bine aceste leziuni. Laserul rezolvă tot printr-o ardere, dar căldura e dată de raza laser și nu de curent, iar rezultatul e tot o arsură care trebuie îngrijită.
Diferența semnificativă e că tratamentele cu laser ablativ sunt mult mai costisitoare, dar cu rezultate similare cauterizării electrice. O contraindicație pentru laser ar fi, însă, pacienții cu pace-maker cardiac, deși pace-maker-urile moderne nu mai sunt influențate în așa mare măsură de curentul electric.