Exprimarea (evacuarea) comedoanelor

Exprimarea (evacuarea) comedoanelor

Comedoanele reprezintă acumularea de sebum pe traiectul foliculului pilar, au o culoare alb-gălbuie și ies prin porii pielii dacă aceștia sunt apăsați.

Comedoanele pot fi negre când sebumul vine în contact direct cu aerul și grăsimea se oxidează, luând o culoare închisă, sau albe, când grăsimea este acoperită la suprafață porilor de 2-3 rânduri de celule epidermice, nu sunt în contact cu aerul și grăsimea rămâne mai deschisă la culoare.

Exprimarea (evacuarea) comedoanelor se face incorect și la această oră în saloanele cosmetice. Pentru a evacua corect un comedon este necesar un instrument numit extractor de comedoane (ca un inel din oțel chirurgical cu mâner), cu care se apasă pielea doar pe o zonă limitată în jurul comedonului; în acest fel nu se traumatizează o zonă de 2 cm pătrați așa cum se petrece la exprimarea „cu degetele” practicată în saloane.

Apăsări succesive, pe o suprafață mare, nu fac decât să traumatizeze tenul și în timp apar pe față vase sparte, mai greu de tratat (numai cu IPL sau laser). În plus, expunerea anterioară la aburi (temperatura mare) practicată în saloane nu face decât să congestioneze circulația sanguină în piele, având ca urmare o creștere imediată a activității și metabolismului glandelor care secretă grăsime.

Este strict contraindicată expunerea tenului la temperaturi extreme! O altă greșeală practicată în saloanele de cosmetică este ambiția de a evacua toate comedoanele într-o singură ședință, având ca urmare un aspect traumatizat al feței în următoarele zile. Ideal este să se evacueze 10 -15 comedoane/ ședință.

Pentru extragerea comedoanelor albe, în loc de înțeparea cu acul practicata în saloanele cosmetice, se poate face blând, prin îndepărtarea celulelor de pe suprafață cu 1-2 microdermabraziuni și apoi evacuarea acestora cu extractorul de comedoane, fără a traumatiza tenul mecanic sau termic.