Cuperoza

Cuperoza reprezintă o stare a pielii cu un aspect de fond rozaliu - roșu, pe care se dezvoltă în timp vase vizibil dilatate roșii - violacee, ca niște ațe. Aspectul este de „față de bețiv”, deși majoritatea celor care o au nu consumă alcool; este o predispoziție constituțională (moștenire de familie) la persoane cu fototip slab 1-2.

Aspectul de cuperoză apare după ani de flushing, adică înroșiri spontane, explozive ale feței, zilnice. Acestea pot fi provocate de emoții pozitive, negative, căldură, soare, saună, consum de alimente fierbinți, un consum minim de alcool. Vasele se dilată brusc apoi se contractă, flushing fiind de durată scurtă, secunde sau minute. În timp, unele vase nu se mai pot recontracta și rămân dilatate paralitic, devenind vizibile: cele mici dau fondul roz–roșu uniform al pielii, cele mai mari se vad ca niște ațe roșii.

Există factori declanșatori sau agravanți ai roșeții pielii: temperatura înaltă (băi fierbinți, dușuri fierbinți, saună, mâncare sau băutură fierbinte, expunerea la soare), stresul, emoțiile pozitive sau negative, anxietatea, alcoolul, mâncărurile iuți, fumatul, cofeina. Și anumite medicamente (cortizonice) și creme (cortizonice, antirid  iritante) pot declanșa rozaceea. Foarte multe persoane au rozacee în forme ușoare, rămânând nediagnosticate și netratate.

Prima linie de tratament în rozacee este reprezentată de antibiotice topice și/sau orale. Acestea pot controla leziunile asemănătoare acneei, dar au efect nul pe roșeață, capilare sparte sau dilatate și pe calitatea pielii (rugoasă); aici intervine rolul radical al tratamentelor moderne cu lumină intens pulsată sau laser. Lumina intens pulsată rezolvă la o trecere pe față: roșeața difuză, coagulează capilarele, micșorează porii, lichefiază sebumul în exces, re-texturizează pielea. Efectul de îmbunătățire este impresionant de la o ședință la alta. Pentru vasele foarte dilatate se poate asocia tratamentul cu laser vascular.

Efectul pozitiv pe roșeață-vase durează 2-5 ani dacă persoana evită factorii declanșatori enumerați.

Blushing înainte de IPL

După 2 ședințe IPL