Biopsia cutanată
Este indicată pentru confirmarea „la microscop” (histologică) a oricărei boli dermatologice; un diagnostic complet trebuie să includă și o confirmare histologică, mai ales când e vorba de boli cu evoluție cronică sau pe toată viața; de asemenea, se indică în cazul unor leziuni unice care trebuie diagnosticate perfect, pentru a lua o decizie ideală de tratament. Așadar, biopsie nu înseamnă un diagnostic de cancer, cum cred majoritatea pacienților care aud acest cuvânt.
Biopsia constă în prelevarea unui mic fragment de piele de câțiva milimetri sau a unui mic fragment din leziunea de studiat la microscop.
Tipuri de biopsii:
- Punch: pentru leziuni superficiale sau aflate în zone delicate (de exemplu, pe fata); se folosește un mini bisturiu circular, cu anestezie locală prealabilă și cu o minimă sângerare; uneori e necesară o mică hemostază cu cauterul, apoi se aplică un pansament.
- Shave: se scoate o leziune prin recoltare la suprafața pielii, paralel cu aceasta; necesită o lamă de bisturiu, hemostază cu cauterul și pansament.
- Biopsia excizională: pentru leziuni mai profunde se scoate întreaga leziune.
Biopsiile shave și excizională se efectuează în anestezie locala (xilină 1-2%), sângerarea e minimă, poate fi controlată cu cauterul sau necesită o sutură; uneori excizia se poate face cu o foarfecă și nu necesită bisturiu.
Materialul recoltat se introduce într-un recipient cu formol și se trimite la laboratoarele specializate în histopatologie, unde se prepară o lamă histologică care va fi studiată la microscop, rezultatul confirmând diagnosticul dermatologului.